Kthehu lart

Kjo nuk është një Luftë e Re e Ftohtë

Kjo nuk është një Luftë e Re e Ftohtë Autori: Stephen Walt GazetaExpress

Në vend që të përqafojmë gjuhën dhe imazhet e Luftës së Ftohtë, ne do të bënim më mirë të mendonim seriozisht për gabimet që kanë sjellë Shtetet e Bashkuara dhe Rusinë në bllokimin e sotëm dhe të kërkojmë mënyra të reja krijuese për t’i çliruar ato. Dhe hapi i parë është flakja tute e një etiketë të tejkaluar që mund të ndërhyjë në këtë rrugë

Shumë njerëz të mençur duket se mendojnë se Shtetet e Bashkuara dhe Rusia janë në një “Luftë të re të Ftohtë”. Ju mund të gjeni artikuj mbi këtë temë në Politico, New Yorker dhe Nation, dhe një kërkim i shpejtë në Google do t’ju drejtojë në një faqe të tërë të përkushtuar për këtë temë, megjithatë pikëpamjet më të balancuara të disa viteve më parë janë më të vështira për t’u gjetur këto ditë. Politikanët në të dy vendet po përdorin gjuhën gjithnjë e më të ashpër për të përshkruar njëri-tjetrin dhe njerëzit në të dyja anët janë të bindur se tjetra është e angazhuar në komplote të ndryshme të errëta kundër tyre. Ka edhe shenja të një gare të re të armëve, me presidentin rus Vladimir Putin duke u mburrur për armët e reja të sofistikuara bërthamore dhe Shtetet e Bashkuara që po përgatiten për të nisur një program të kushtueshëm të modernizimit bërthamor.

Situata aktuale është e keqe. Por, për ta quajtur atë një “Luftë të Re të Ftohtë”, është çorientuese më shumë se sa është ndihmuese. Nëse dikush krahason dy situatat  më me vëmendje, ajo që po ndodh sot është thjeshtë një hije e atij rivaliteti të mëparshëm. Duke parë problemet e sotme si një Luftë e Re e Ftohtë minimizon rolin që elementi njerëzor dhe vendimet e politikave të këqija kanë luajtur në sjelljen e Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë drejt bllokimit të tanishëm, na largon nga sfidat më të rëndësishme dhe na dekurajon nga të menduarit kreativisht se si të lëvizim përtej nivelin aktual të mllefit.

Për të kuptuar sepse-n, kujtoni se çfarë ishte Lufta e Ftohtë origjinale.
Për fillestarët, Lufta e Ftohtë ishte një garë bipolare në të cilën Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Sovjetik ishin me diferencë të madhe dy vendet më të fuqishme në botë. Megjithëse faktorë të tjerë kontribuan në rivalitetin e tyre, secili prej tyre ishte kërcënimi më i madh i mundshëm i tjetrit dhe nga domosdoshmëria secili mbante një sy të kujdesshëm nga ana tjetër. Në një masë të madhe, Lufta e Ftohtë u përcaktua në mënyrë strukturore nga shpërndarja globale e pushtetit midis shteteve, dhe një lloj rivaliteti ndoshta ishte i pashmangshëm (edhe nëse faktorë të tjerë përfshiheshin dhe ndihmuan në përcaktimin e intensitetit të saj).

Për më tepër, dy superfuqitë qëndronin në një barazim të përafërt me njëri-tjetrin, megjithëse Shtetet e Bashkuara ishin, në bilanc, në një pozicion shumë më të mirë. Ekonomia e Shteteve të Bashkuara ishte rreth dy herë më e madhe se i Bashkimit Sovjetik dhe aleatët e saj ishin shumë më të aftë dhe më të besueshëm se sa të asaj. Në fund të fundit, Shtetet e Bashkuara kishin Gjermaninë Perëndimore, Mbretërinë e Bashkuar, Japoninë, Francën, Izraelin dhe një numër shtetesh të tjera të fuqishme në anën e saj; Bashkimi Sovjetik kishte Jemenin e Jugut, Kubën, Angolën dhe një serë shtetesh satelitë në paktin e Varshavës. Kina në fillim ishte partneri më i vogël i Moskës, por dy gjigantët komunistë së shpejti pësuan një përkeqësim të marrëdhënieve dhe Pekini u rihap në mënyrë të heshtur me Shtetet e Bashkuara në vitet 1970 (siç bëri Egjipti, një shtet tjetër klient sovjetik). Shtetet e Bashkuara kishin aftësi shumë më të mëdha të projektimit të fuqisë, një flotë superiore ushtarake dhe forcë ajrore, një teknologji më të sofistikuar dhe një trajnim më të mirë. Por Bashkimi Sovjetik kishte një ushtri të madhe dhe të pajisur mirë që ishte projektuar për luftë ofensive dhe forcat e saj ishin afër Evropës Perëndimore dhe jo aq larg nga Gjiri Persik. Dhe përfundimisht fitoi një arsenal të madh të armëve bërthamore. Në bilanc, Shtetet e Bashkuara ishin përpara, por kurrë nga një diferencë e madhe për t’u çlodhur. Pra, të dy superfuqitë garuan vazhdimisht për ndikim shtesë dhe bënë ç’të mundnin për të dobësuar tjetrën pa shkaktuar Luftën e Tretë Botërore.

Në të njëjtën kohë, Lufta e Ftohtë paraqiste gjithashtu një konkurrencë të fortë midis ideologjive politike rivale: kapitalizmit liberal dhe marksizëm-leninizmit. Të dyja ishin ideologji natyrale universaliste, për aq sa mbështetësit e tyre besonin se secili prej tyre siguronte një model për organizimin e shoqërisë që ishte gjerësisht i zbatueshëm kudo në botë. Kapitalizmi liberal mbështetej në pretendimet për të drejtat themelore që të gjithë njerëzit thuhej se zotëronin, ndërsa marksizmi-leninizmi mbështetej në ligjet “shkencore” të zhvillimit shoqëror dhe ekonomik që Marksi dhe pasuesit e tij kishin zbuluar gjoja. Për shkak se çdo ideologji e shihte veten si të vlefshme në mënyrë universale, përkrahësit u ndien të detyruar të përpiqen t’i përhapin ato larg dhe sa më gjerë. Edhe më keq, duke pasur parasysh pretendimet universaliste të secilës anë, ekzistenca e thjeshtë e tjetrës paraqiste një sfidë themelore për legjitimitetin e njërës. Për të dyja arsyet, ideologjike dhe pushtet-politike, motoja “jeto dhe le të jetojnë” nuk ishte kurrë një opsion serioz.

Së fundi, siç ka treguar kolegu im Arne Westad, Lufta e Ftohtë ishte një konkurs global i zhvilluar në çdo kontinent në botë. Rivaliteti midis Moskës dhe Uashingtonit formoi pjesën më të madhe të axhendës së politikës botërore që nga vitet 1940 e më tej, dhe kishte efekte të mëdha (dhe shpesh negative) në Evropë, Lindjen e Mesme, Afrikë, Azi dhe Amerikën Latine.

Kjo ishte Lufta e Vërtetë e Ftohtë, zonja dhe zotërinj, dhe të mos harrojmë se ajo ishte e pikturuar nga disa kriza intensive bërthamore, një garë armatimi në të cilën secila anë grumbulloi dhjetëra mijëra bomba me hidrogjen të fuqishëm dhe luftëra të ndërlikuara në të cilat miliona njerëz vdiqën. Ndërsa me keqardhje dhe ndoshta edhe me rrezik, ajo që po ndodh sot është një gjendje kafshërore shumë e ndryshme.

Së pari, dhe më qartë, bota sot nuk është bipolare. Ajo është ose ende njëpolare ose një lloj sistemi shumëpolar shumë i dobët, me Shtetet e Bashkuara të Amerikës ende nr. 1 dhe fuqitë e tjera kryesore që zvarriten prapa. Nëse bipolariteti kthehet përfundimisht, siç shumë besojnë se do të kthehet, Kina, dhe jo Rusia, do të jetë shtylla tjetër. Dhe në një ndryshim të mahnitshëm nga Lufta e Ftohtë, Rusia është tani partneri i vogël i Kinës dhe do të jetë shumë më i dobët se fqinji i saj aziatik për dekadat e ardhshme. (Rusia ka të ngjarë të bjerë prapa edhe Indisë, por kjo është një tjetër histori).

Së dyti, gjatë Luftës së Ftohtë pati një barazi të përafërt, por sot Shtetet e Bashkuara janë shumë më të forta në gati çdo dimension që ka rëndësi. Ekonomia e SHBA-ve është rreth 20 trilionë dollarë, ndërsa Rusia është më pak se 2 trilionë dollarë. Amerika është teknologjikisht e sofistikuar dhe shumë inovatore, ndërsa pasuria e Rusisë, siç është ajo, mbështetet kryesisht në eksportet e energjisë, vlera e të cilave ka gjasa të bjerë pasi njerëzimi gradualisht largohet nga lëndët djegëse fosile. Ndërkohë, vështirë se dikush po kursen të holla (ose rubla) për të blerë smartphonin e fundit rus. Popullsia e SHBA-ve është relativisht e re dhe ende në rritje; Popullsia e Rusisë po plaket me shpejtësi dhe parashikohet të bjerë ndjeshëm në dekadat që do të vijnë. Krahasuar me Luftën e Ftohtë, sot krahasimi midis Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë është si Godzilla kundrejt Bambi.

Së treti, sot nuk ka rivalitet serioz ideologjik. Marka liberale e Amerikës mund të ketë qenë e cenuar së fundmi, por apeli ideologjik i Rusisë jashtë kufijve të saj është minimal. Marksizmi-leninizmi kapi imagjinatën dhe besnikërinë e miliona pasuesve në mbarë botën, por Putinizmi bëm apel vetëm për një grusht oligarkesh ose autokratë të mundshëm. Donald Trump është ndoshta i vetmi person në Amerikë që me të vërtetë beson se sundimi i forcës është më i pëlqyeshëm për demokracinë, por ai nuk do të jetë president për gjithë jetën, pa marrë parasysh se sa dëshiron të jetë.

Së katërti, Lufta e Vërtetë e Ftohtë ishte një garë globale, ndërsa çështjet gjeopolitike që ndajnë Shtetet e Bashkuara dhe Rusinë sot kufizohen në zona të afërta me kufijtë e Rusisë, si Ukraina, ose në një pjesë të vogël të Lindjes së Mesme. Dhe për të gjithë retorikën e nxehtë që është hedhur për “revizionizmin” e Putinit, roli i Rusisë në shumicën e këtyre konflikteve është në thelb negativ dhe mbrojtës. Moska mund të jetë në gjendje ta mbajë Ukrainën nga lëvizja drejt Perëndimit ose të bashkohet me NATO dhe mund të jetë në gjendje të sigurojë që Bashar al-Assad të mbajë pushtetin nga ajo çfarë ka mbetur në Siri, por ashtu si George W. Bush, Putini po zbulon se klientët janë të vështirë për t’u kontrolluar dhe hyrja në aventura është më e lehtë se gjetja e mënyrës së daljes. Moska ka treguar pak aftësi për të arritur qëllime pozitive në skenën botërore ose për të sjellë kombet e tjera së bashku për të punuar drejt qëllimit të përmirësimit të ndërsjellë. Kur krahasohet me ëndrrat e larta të revolucionit botëror të udhëheqësve sovjetikë, “axhenda globale” e Putinit është një vodka e përzier me ujë.
Por prisni: Po në lidhje me ato përpjekje ruse për të manipuluar zgjedhjet e vitit 2016 në SHBA dhe për të mbjellë mosmarrëveshje dhe përçarje nëpërmjet botëve, trolleve të internetit, llogarive të rreme të Facebook, harkimeve të e-maileve dhe keqdashje të tjera? Ende nuk e dimë shkallën e plotë të ndërhyrjes ruse në demokracinë tonë, por amerikanët kanë çdo arsye të zemërohen për të dhe duhet të kërkojnë që administrata e Trump të marrë masa aktive për të kufizuar ose parandaluar sjellje të tilla në të ardhmen. Në të njëjtën kohë, zemërimi ynë moral duhet të zbutet pak nga njohja që Uashingtoni ka ndërhyrë në mënyrë të përsëritur në politikën e vendeve të tjera dhe ka përdorur mjete të dyfishta dhe të fshehta për të larguar qeveritë që nuk i pëlqenin. Për aq sa dimë, asnjë amerikan nuk vdiq si pasojë e ndërhyrjes së Rusisë, por ka qindra mijëra irakianë që humbën jetën për shkak të përpjekjeve tona me qëllime të mira për t’i “çliruar” ata.

Po aq e rëndësishme, aktivitetet e ndryshme të Rusisë ishin të mundshme vetëm për shkak se amerikanët tashmë i kishin lejuar institucionet tona demokratike të korruptoheshin shumë kohë përpara se Moska të përfshihej. Unë nuk jam i lumtur për çfarëdo që Putini, Fancy Bear dhe agjentë të tjerë rusë mund të kenë bërë, por Newt Gingrich, Fox News, Breitbart dhe Drudge Report kanë bërë shumë më tepër për të mbushur kokat amerikanë me gjepura se sa veglat e Moskës.

Për më tepër, nuk duhet të habitemi që dikush si Putini – thellësisht i dëmtuar nga shkeljet e përsëritura të SHBA-së mbi interesat jetësore ruse – e pa këtë mundësi dhe e kapi atë. Edhe një njohuri e vakët e historisë amerikane do të thoshte se edhe ndërhyrja e huaj më e vogël do të mjaftonte për të na bërë të tërbuar krejtësisht. Mos harroni McCarthyism, Palmer Raids, ose “doktrina një për qind”? Nuk është për t’u habitur që Putin na ka parë si një objektiv të madh. Por argumenti im është se ne kryesisht e bëmë këtë vetës.

Së fundmi, duke menduar për konfliktin e tanishëm ndërmjet Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë si një Luftë e Re e Ftohtë, e ekzagjeron rëndësinë e saj dhe na largon nga sfidat shumë më serioze me të cilat përballemi nga një Kinë në rritje. Edhe më keq, ajo na inkurajon të ndërmarrim hapa që janë aktivisht të dëmshme për interesat tona. Në vend që të përpiqemi të ngrejë mure midis Moskës dhe Pekinit (siç do të përshkruante realpolitika), mendësia e “Luftës së Ftohtë” nënkupton që rivaliteti amerikan-rus është i tejpërcaktuar dhe na bën me më pak gjasa të kërkojmë mënyra për të zgjidhur dallimet tona me kalimin e kohës. Edhe më keq, ajo do të na inkurajojë që të rikthehemi në qasjet konfrontuese që kemi përdorur gjatë Luftës së Vërtetë të Ftohtë, e cila thjesht do të sjellë së bashku Pekinin dhe Moskën.

Asgjë nga këto nuk mohon dot se marrëdhëniet SHBA-Rusi janë në gjendje të keqe. Është gjithashtu e vështirë të imagjinohet që dikush aq i kompromentuar sa Donald Trump të bëjë shumë gjëra për ta rregulluar atë. Por në vend që të përqafojmë gjuhën dhe imazhet e Luftës së Ftohtë, ne do të bënim më mirë të mendonim seriozisht për gabimet që kanë sjellë Shtetet e Bashkuara dhe Rusinë në bllokimin e sotëm dhe të kërkojmë mënyra të reja krijuese për t’i çliruar ato. Dhe hapi i parë është flakja tute e një etiketë të tejkaluar që mund të ndërhyjë në këtë rrugë.

Stephen M. Walt; Foreign Policy – Lexo.al

    Data: 15 Mars 2018 10:54
    Autori: Stephen Walt

    Të tjera